Şık erkek kombinlerinin olmazsa olmaz parçası pantolonlar, özellikle casual giyim söz konusu olduğunda Jean pantolonlar, pek çoklarının gardırobunda sağlam biçimde taht kurmuştur. Jean pantolon modelleri kullanıcılarına hareket özgürlüğü, esneklik ve kullanım kolaylığı sunmakla kalmamakta, aynı zamanda oldukça estetik bir izlenim de bırakmaktadır. Hafta sonu kahvaltısına veya sinemaya giderken giyilmekten hafta içi akşam randevularına kadar pek çok çeşitli etkinlikte giyilebilmesi nedeniyle neredeyse her erkeğin gardırobunda birden fazla Jean pantolon modeli bulunmaktadır. Öte yandan bu kadar geniş alanda kullanım olanağı sunması bir problemi de beraberinde getirmektedir; Jean pantolonlar belirli aralıklarla temizlenmeye ve bakıma ihtiyaç duymakta, aksi halde kısa zamanda solma, yıpranma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeple bu blog’ta Jean pantolonuna bakım yapmak isteyenlere unutmamaları gereken temizliğin püf noktaları derlenmiştir.
Jean pantolonlar ipek veya keten gibi kumaş çeşitleriyle kıyaslandıkları daha dayanıklı bir kumaş yapısına sahip olsalar da elbette Jean pantolon giyenlerin kıyafetin ömrünü uzatmak için dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Pürüzlü yüzeylere oturmamak, pantolonu devamlı katlanır halde gardıropta saklamak yalnızca iki örnek arasındadır. Asıl dikkat edilmesi gereken noktanın çamaşır makinesine atıldığı an olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çamaşır makinesinde yanlış biçimde yıkanma sonucu karşılaşabilen en yaygın problemler arasında jean pantolonda renk atması görülmekte olup bu tabloyla karşılaşmamanız için dikkatli olmanız gerekmektedir.
Jean pantolonlarınızı özellikle yaz ayları boyunca 1-2 kullanımdan sonra hızlıca yıkamak isteyebilirsiniz, ancak ortalama olarak yaklaşık 5-10 kez giydikten sonra yıkamanız tavsiye edilmektedir. Düzenli olarak sık yıkama sonucunda jean pantolonda renk atması tablosuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Pantolonunuzu çamaşır makinenizde yıkamayı düşünüyorsanız eğer kıyafetinizi makineye atmadan önce tersyüz etmeniz gerekmektedir. Satın almış olduğunuz neredeyse tüm kotların iç etiketinde yazdığı gibi su sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesi önem taşımaktadır. 30 derece ve üstü su sıcaklığı pantolonunuzun rengini yitirmesine yol açmanın yanında aynı zamanda jean pantolonda çekme problemine de sebep olabilmektedir.
Jean pantolon yıkama konusunda çeşitli alternatifler bulunmaktadır, örneğin çamaşır makinesinde kıyafetinizi temizleyebileceğiniz gibi temizlik işini hızlıca elle de yapabilirsiniz. Bu durumda göz önünde bulundurmanız gereken farklı noktalar bulunmaktadır. Makinede yıkamaya benzer biçimde kotunuzun renginin solmaması için öncelikle kotunuzu ters çevirmeniz gerekmektedir. Ardından koyu renk çamaşırlar için, elde yıkama için veya soğuk yıkama için üretilmiş deterjanlardan herhangi birini kullanmanız şiddetle tavsiye edilmektedir. Pantolonunuzu yaklaşık yarım saat veya bir saat deterjanlı suda bekletmenizin ardından kirli bölgeyi deterjanla çitileyebilir ve işlemin ardından su ile durulayabilirsiniz, suyun soğuk olmasına özen gösterin. Özellikle skinny Jean erkek pantolon modellerinin çekme sonrasında kullanımının oldukça güç olduğunu unutmamak gereklidir. Bu sebeple elde de yıkansa makineye de atılsa su sıcaklığı 30 dereceyi geçmemelidir.
Jean pantolonunuzun esnemesi ve daha kolay bir ütü deneyimi için yıkama sonrasında dikkat etmeniz gereken belirli adımlar bulunmaktadır. Örneğin kıyafetinizi çamaşır makinesinden çıkardıktan sonra sıkmamanız gerekmektedir. Eğer makinede veya elle yıkama sonrasında pantolonunuz üzerinde fazla su kaldığını düşünüyorsanız öncelikle kıyafetinizi rulo haline getirin, rulo biçimine getirdiğiniz sırada üstüne sıkıca bastırmaya özen gösterin. Rulonuz büyüdükçe pantolon içinde kalan suyun hızlıca çıktığını gözlemleyeceksiniz. Bu aşamadan sonra dilerseniz asarak veya kurutma makinesine atarak ürününüzü kurutabilirsiniz, iki seçenek arasındaki tek fark kurutma makinesindeki işlemin daha kısa süreceğidir. Jean pantolon erkek kullanıcılarının dikkat etmesi gereken son bir nokta ise ütülenme biçimidir. Temizlemeye benzer biçimde pantolonunuzu ters çevirmeniz yapmanız gereken ilk aşamadır. Ütünüzün 140-190 derece sıcaklığını geçmediğine emin olun, eğer varsa kot pantolonlar için olduğu belirtilen bir ütü modunu tercih edebilirsiniz. Ütülemeye dikişlerden başlayabilir ve dikişleri bitirdikten sonra kıyafetinizin geri kalanına geçebilirsiniz. Fazlasıyla buruşmuş pantolonlar sizlere ütü sırasında oldukça zorluk çıkaracaktır, bu sebeple daha pantolonunuzun hafif nemliyken ütüleyebilirsiniz. Eğer pantolonunuzun tamamen kuruduysa ütünüzün üstünde yer alan buharlı hazne seçeneği işinize yarayacaktır. Son olarak pantolonunuzun ilk günkü ütü çizgisini korumak istiyorsanız bel kemer bantlarının hizasına ayrıca dikkat etmelisiniz. Yıkama, kurulama ve ütüleme sırasında verilen püf noktalara uyduğunuz takdirde Jean pantolonunuzu uzun bir zaman boyunca güvenle kullanabilirsiniz!