Pek çokları için yaz turizmi tatil hayallerinin ayrılmaz bir parçası olmakla birlikte, kış turizminin kalbi niteliğinde görülen kayak merkezleri sevenleri için vazgeçilmez bir alternatif ola gelmiştir. İlk defa kayak tatili yapmak isteyen veya her zamanki kayak merkezinden sıkılmış ve yeni merkezler arayanlar için yazılan bu yazıda Türkiye’nin en aktif kayak merkezleri detayları ile verilmiştir.
Kış tatilini kayak merkezi içerisinde geçirmek isteyenler için merkezler konumlarına bağlı olarak açılma tarihleri açısından farklılık göstermektedir. Örneğin Kayseri’de yer alan merkezler Kasım ayı sonunda açılırken Kastamonu, Isparta ve Bolu gibi şehirlerde yer alan merkezler ise genellikle Aralık ayında açılmaktadır. Erciyes’teki merkezler Kasım ayından Nisan ayının sonuna kadar hizmet gösterirken Bursa, Bolu gibi Aralık ayında açılan merkezler Nisan ayının başına kadar sevenleriyle buluşmaktadırlar. Türkiye’de kayak tatili için pek çok hizmet noktası olsa da en popüler seçeneklerin Bursa, Erzurum, Bolu, Kastamonu, Kocaeli, Kars, Isparta, Kayseri, Gümüşhane ve son olarak Antalya’da yer aldığı söylenebilir. Antalya’da yer alan Saklıkent Kayak Merkezi için söylenebilecek önemli bir nokta ise Ocak ayı ortasından açılıp Nisan gelmeden kapanıyor olmasıdır, bu sebeple kış tatilinde rotasını Antalya’ya çevirmek isteyenler ellerini çabuk tutmak isteyebilir.
Bursa’da yer alan Uludağ Kayak Merkezi, Kocaeli’nde yer alan Kartepe Kayak Merkezi ve son olarak Kars’ın gözbebeği Sarıkamış Kayak Merkezi ülkemizde yer alan en popüler kış tatili destinasyonları arasındadır. Aralık’tan Mart ayına kadar açık olan Uludağ kayak merkezine Bursa’dan yalnızca bir saatlik uzaklıkta, İstanbul’dan ise 225 km uzakta olduğundan bu kayak merkezi sıklıkla İstanbul’dan gelenler için pratik bir tercih ola gelmiştir. Bu kayak merkezine kendi aracınızla ulaşım sağlayabilmenin yanı sıra, önce otobüs veya uçak aracılığı ile Bursa’ya, Bursa’dan Uludağ’a belli noktalar belirli saatlerde kalkan servislerle de Uludağ’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Bursa’dan Uludağ’a ulaşım yalnızca 1 saat olduğundan rahatlıkla taksi seçeneğini de kullanabilirsiniz. İstanbul’dan gelen yolcular için oldukça özgün bir deneyim olan deniz uçağı da tavsiye edilmektedir. Çığ tehlikesi bulunmayan Sarıkamış Kayak Merkezini tercih eden tatilciler ise Kars’a gelmek için karayolu veya havayolunu tercih edebilirler, Kars’a vardıktan sonra Sarıkamış’a giden servislere binebilir, taksi veya özel araç kiralayabilirler. Kars’tan Sarıkamış’a olan yol yalnızca 45-60 dakika sürmektedir. Son olarak Kayseri’de yer alan Kartepe Kayak Merkezini deneyimlemek isteyenler ise havayolu, karayolu veya demiryolu ile ulaşım sağlanabilmekte olup özellikle romantik bir ulaşım alternatifi arayan yolculara hususi kompartımanda tren yolculuğu tavsiye edilmektedir.
Kayak merkezi seçiminde en önemli nokta ulaşım imkanlarının çeşitliliği olabilir. Kayak merkezine şehre vardıktan sonra ulaşımın kolay olmasından yanı sıra, aynı zamanda kayak merkezinin gece konaklanacağı otele de ulaşımın kolay ve çeşitli olması şiddetle tavsiye edilmektedir. Örneğin Uludağ kayak merkezinde yer alan konaklama imkanlarının çok çeşitli olması sebebiyle, son dakika yapacağınız bir tatil rezervasyonuyla dahi kendinize uygun bir konaklama hizmeti seçebilirsiniz. Kayak merkezi seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta ise kayak merkezlerinin açılış ve kapanış saatleri ve aylar için beklenen ortalama kar kalınlığıdır. Örneğin Kayseri’de yer alan Erciyes kayak merkezine kayak yapmak için ideal kar kalınlığına Ocak ayında ulaşılması sebebiyle Ocak ayı ve sonrasında gidilmesi önerilmektedir.
Türkiye kış sporları için elverişli alanlara sahip olma avantajı taşır. Kayak için en popüler noktalar olan Uludağ, Palandöken, Kartepe ve Erzurum’da birbirinden güzel kayak pistleri bulunur.
Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden birisidir. 1961 yılında Milli Park statüsü kazanan Uludağ Kayak Merkezi, kış turizminin öncüsü konumundadır. Alana Bursa merkezden yaklaşık 45 dakikalık bir araç yolculuğuyla ulaşmak mümkündür. Buradaki kayak pistleri zorluk derecelerine göre sıralanmış olmasıyla da dikkatleri çeker. Yaklaşık 20 adet kayak pisti mevcuttur.
Erzurum’da yer alan tutkunlarının vazgeçilmezi olan Palandöken Kayak Merkezi sahip olduğu 70 kilometrelik uzunluk 25 kilometrelik genişlik ve 3 farklı kayak merkeziyle kış ayları boyunca hizmet vermektedir. Palandöken yalnızca yerel turistleri değil, pek çok ülkeden kış turizmi severleri de cezbederek geçtiğimiz senelerde Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmıştır. Söz konusu kayak merkezine öncelikle Erzurum’a ulaşmak suretiyle karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bunun yanı sıra, Palandöken’de yer alan onlarca konaklama hizmeti bölgeye gelen turistlerin hepsine hizmet sağlayacak kapasitededir. New York Times gazetesi tarafından dünyadaki 41 kayak merkezi arasından on sekizinci olarak seçilen Palandöken kayak merkezi, haberin arkasından gelen turist akımını karşılamak üzere özellikle son senelerde konaklama tercihlerini artmış olup son dakika yapacağınız bir tatil kararıyla bile rahatlıkla konaklayacak bir yer bulabilirsiniz.
Kars ilinde yer alan Sarıkamış ilçesinin ünlü kayak merkezi, yağan karın güzelliği ile ünlüdür. Bu merkezin çevresi yıllanmış ağaçlarla dolu ormanlarla çevrilidir. Bu ormanlar kayak merkezini çığ düşme tehlikesine karşı da korur.
Kartepe kayak merkezi, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede olan Kocaeli’nde yer aldığı için ulaşımı son derece kolay olan yerleri başında gelir. Kartepe ilçesinden kalkan minibüslerle buraya ulaşmak mümkün olur. Merkez, Sapanca Gölü’nün de hemen yanındadır. Dolayısıyla burayı seyahat ettiğinizde göl manzarasının da tadını çıkarmanız mümkün olur.